El Congrés de Caps reunirà més de 700 joves a Vic per definir el futur de l’escoltisme català


01-06-2018

Els dies 2 i 3 de juny tindrà lloc a Vic el primer Congrés de Caps de l’escoltisme català, una trobada de caps (monitors/es voluntaris/àries) escoltes per culminar el treball de proposta de fusió entre les tres associacions que fan escoltisme a Catalunya.


Sota el lema “Conscients del repte!”, més de 700 responsables d’agrupaments d’arreu de Catalunya debatran sobre els reptes de futur de l’escoltisme català amb entitats i persones expertes en diferents àmbits que els afecten.


La trobada comptarà amb representació institucional, amb la presència de la Directora General de Joventut, Marta Vilalta, i amb representació de l’escoltisme mundial i d’entitats referents del lleure educatiu.

 

La ciutat de Vic acollirà els dies 2 i 3 de juny més de 700 joves amb motiu del Congrés de Caps que celebra per primera vegada l’escoltisme català. Una cita clau per la definició del futur del moviment on es tancarà la proposta de nova associació única d’escoltisme i guiatge oberta i catalana, que es durà a votació el proper mes de novembre.


Els participants, caps (monitors/es) i responsables associatius d’agrupaments de les tres entitats que formen part de l’escoltisme català, vindran d’arreu del territori per participar del debat de la proposta de nova associació única, per assistir a conferències, converses i taules sobre els reptes de futur de l’escoltisme català i per conèixer altres escoltes que, com ells i elles, treballen per “deixar el món millor del que l’han trobat”. Aquesta és la missió de l’escoltisme a nivell internacional i també la base d’aquest procés d’unitat, que neix amb la voluntat de respondre a les necessitats de la societat catalana actual.

 

Sota el lema ‘Conscients del repte!’ el congrés serà l’espai per culminar un procés participatiu que es va engegar l’any 2009 per la construcció d’aquesta associació única d’escoltisme i guiatge oberta i catalana. Durant aquests anys s’ha treballat la creació d’una identitat i uns objectius col·lectius amb la voluntat d’aconseguir dur a terme més i millor escoltisme i un major impacte, fent de l’escoltisme català un referent en l’educació d’infants i joves del nostre país.

 

Aquest curs els membres de les tres entitats han pogut fer un exercici previ, que han anomenat pre-Congrés, vehiculat pels Consells dels seus agrupaments sobre la proposta d’associació única. L’exercici s’ha desenvolupat treballant unes fitxes temàtiques, compartint les seves reflexions en trobades territorials conjuntes i participant d’una plataforma virtual de participació dedicada a recollir les seves aportacions, podent dur d’aquesta manera les propostes amb més suport al Congrés.

 

El dissabte 2 de juny serà el moment d’acabar de debatre per grups aquestes propostes que van obtenir més suport en la plataforma virtual de participació i presentar una conclusió que podrà ser validada o no el diumenge per la resta de compromissaris del Congrés. A partir de les 18 hores, s’iniciarà l’activitat ‘Reptes de futur’ que programa contemporàniament fins a 14 conferències o taules temàtiques sobre reptes que l’escoltisme català vol afrontar, com participació i associacionisme, educació i gènere.

 

L’endemà, els i les joves participants podran treballar i debatre les conclusions del dissabte amb els membres del seu agrupament escolta, per després poder validar, o no, la proposta. Aquesta fase de validacions tindrà lloc en un espai plenari que comptarà també amb una cloenda institucional, en la qual participarà la Directora General de Joventut, Marta Vilalta, i que posarà fi al Congrés de Caps.

 

El Congrés de Caps està organitzat per la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge amb la participació de les seves entitats membres Acció Escolta de CatalunyaEscoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i compta amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT), la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vic. 

 

*Notícia publicada a la web de la FCEG