"La Murga ens ha ensenyat que res és impossible"


17-10-2016

La Murga és un projecte d’aprenentatge i servei desenvolupat per l’associació Escoltes Catalans que pretén sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne. La Murga compta ja amb 20 edicions realitzades a Barcelona, durant les quals 700  joves escoltes han fet més de 150 intervencions a pisos de Ciutat Vella. A més, fa cinc anys que es va engegar una edició a Lleida.


Joves d’entre 15 i 18 anys i els seus caps (monitors/es voluntaris/àries) conviuen durant 5 dies amb veïns i veïnes seleccionats per Serveis Socials de Ciutat Vella de Barcelona i el Casc Antic de Lleida, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels seus pisos i entenent així una mica millor les arrels de les desigualtats socials a les nostres ciutats i barris.


Per a la celebració del vintè aniversari de la Murga, Escoltes Catalans va organitzar una festa el passat divendres 14 d’octubre al cor de Ciutat Vella, al Carrer Nou de Sant Francesc de Barcelona, on es van reunir una vuitantena de persones que, d'una manera o altra, han participat al projecte al llarg d'aquests 20 anys. Va ser una estona per compartir experiències, reviure moments viscuts i continuar deixant petjada al barri. Per això, la il·lustradora Esther Méndez va dibuixar i pintar un mural a la paret de la plaça d’uns 2m d’alt per 2m d’ample en el que es pretenia copsar què és la Murga.
A més es va inaugurar un mapa il·lustrat en que es poden identificar tots els punts on la Murga ha intervingut durant aquests 20 anys. Un dels moments més emotius va ser quan el treballador social de Ciutat Vella Jose Manuel Romero, que des de fa uns anys  treballa colze a colze amb el projecte, va dedicar unes paraules de sincer d’agraïment al projecte: "la Murga ens ha ensenyat que res és impossible".
La Murga és un projecte impulsat per Escoltes Catalans i obert a la participació de tots els agrupaments de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Acció Escolta de Catalunya i Escoltes Catalans), la realització de l'activitat és coordinada per un equip d’escoltes voluntaris.


El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant accions locals i contribuint a la defensa dels drets humans a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreixen la inclusió social dels veïns i veïnes participants.
Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells...) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica en els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.