"La Murga no només és rehabilitar pisos, és acompanyar les persones que hi viuen, per canviar el seu estat d’ànim”


12-04-2017

El Projecte La Murga és un projecte d’Aprenentatge i Servei desenvolupat per l’associació Escoltes Catalans que pretén sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne. Hi han participat 100  joves d’entre 15 i 18 anys i els seus caps d’Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Acció Escolta de Catalunya, que durant 5 dies han conviscut  amb veïns i veïnes usuaris/es de Serveis Socials de Ciutat Vella de Barcelona i el Casc Antic de Lleida, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels seus pisos i analitzant de més a prop les arrels de la pobresa a les nostres ciutats i barris. La Murga compta ja amb 21 edicions realitzades a Barcelona, i ja fa sis anys que es va engegar una edició a Lleida.

El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant accions locals i contribuint a la defensa dels drets humans a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreix el treball de cohesió amb els veïns i veïnes participants.

Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells...) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica entre els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.

Com comenta un cap participant a la Murga, “A banda d’ajudar-los a rehabilitar la casa, ens permet veure diferents realitats, algunes de molt dures, entendre-les i sensibilitzar-nos-hi ”. Per la seva banda, el membre de l’Equip de la Murga Miquel Muniesa, argumenta que: “la Murga no només és rehabilitar els pisos, és acompanyar les persones que hi viuen, per canviar el seu estat d’ànim” i les persones que viuen als pisos valoren d’una manera molt positiva aquest projecte, com comenta un veí de Lleida:“jo no hagués estat capaç de fer tota la feina que fan aquests joves, els estic molt agraït”.

Aquest any han participat a la Murga de Barcelona: l’Agrupament Escolta (AE) Calabrot d’Argent (Argentona), AE L’Esclat (Sant Andreu de Llavaneres), AE la Mulassa (Reus), AE la Floresta (la Floresta). I a la Murga de Lleida:  AE Galzeran (Martorelles), AEiG Arrels de Mataró, AEiG El Cau del Besós (Barcelona) i AE Aldaia (Barcelona)