MANIFEST 25 NOVEMBRE ESCOLTES CATALANS


25-11-2018

El 25 de novembre del 1981 va tenir lloc a Bogotà el primer Encuentro Feminista Latinoamericano y del Caribe. Aquest pretenia denunciar la mort de les germanes Mirabal, activistes polítiques, assassinades el 1960 per la Policia Secreta per ordre del dictador Leónidas Trujillo. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Finalment, el 1999, la ONU va decidir oficialitzar aquest dia com el Dia Mundial de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones.


Actualment, i encara ara, és necessari seguir lluitant per l’equitat. L’escotisme ha de seguir dedicant els màxims esforços per eradicar aquesta situació, acompanyant i educant infants i joves per canviar aquesta situació. La sentència del Tribunal Constitucional que anul·la alguns articles de la llei d'Igualtat efectiva d’homes i dones concebuda per a promoure la igualtat en el món laboral, o la invisibilització de dones en espais públics, la violència de gènere i les violències sexuals, són exemples clars de la necessitat de seguir lluitant i denunciant.


I així ho fem, des de l’escoltisme denunciem que les dones patim una violència estructural on ens trobem deslegitimitzades, desautoritzades i invisibilitzades. Els casos de violència masclista no són de forma aïllada, sinó que són l’expressió del sistema patriarcal on vivim, i tenim molt clar que no volem que això segueixi sent així, per això exigim ésser els subjectes de les nostres vides i dels nostres cossos. El nostre paper emancipador, amb el suport de la societat, i l’educació d’infants i joves per a que esdevinguin persones crítiques, combatives i compromeses és la clau per a canviar la realitat on vivim.

 

Des del cau, tenim l’oportunitat i el deure de construir un món lliure de violències, tenim la possibilitat de poder trencar i revertir la situació de la societat heteropatriarcal en què vivim, redefinint el sistema de valors actuals, i posant en valor aquells com el respecte mutu i a una mateixa. Per això, mitjançant la coeducació, busquem crear espais lliures de qualsevol tipus de violència o desigualtat, i on les infants i joves se sentin segures, acollides i respectades.


Hem de ser conscients que també forma part i es veu afectat pel context on ens trobem, i on les caps no hem eradicat els estigmes i violències patriarcals totalment a la nostra vida diària i a la nostra tasca educativa, per això cal que seguim fent auto-anàlisi dels nostres hàbits quotidians i de les nostres accions com a referents.

Tenim la responsabilitat (i l’oportunitat) de trencar els estereotips i denunciar de forma pública totes i cadascuna de les agressions que patim les dones en el nostre dia a dia.

 

Per tant, neguem rotundament qualsevol actitud d'imposició, de menyspreu, amenaces, humiliacions i abusos normalitzats i acceptats pel sistema. Volem que s’erradiqui qualsevol tipus de violència exercida a la pròpia llar, al carrer, a la feina. I refermem la voluntat de seguir treballant per l’educació en valors de les nostres infants i joves.