Només votes o també participes?


27-04-2011

Les eleccions municipals s’acosten i, amb elles, com cada cop que hi ha moviment electoral, un munt de reflexions i pensaments sobre què vol dir participar.

Participar significa essencialment prendre part. De tant en tant parlem de la importància de la participació, d’opinar, de construir col·lectiu, que fa que es generi una visió un pèl abstracta de què vol dir, fins i tot per a la gent implicada en moviments associatius. Segurament és perquè, en el fons, estar implicats i compromesos amb un projecte d’on no s’espera res a canvi, requereix una actitud de treball personal conscient del que es vol i del que es fa, i una bona dosi de ganes de millorar. I aquesta empresa, com tantes que atenyen a la construcció d’un mateix, no és pas fàcil.

Així mateix, prendre part demanda alhora de la capacitat de decidir. Per fer-ho, cal exercitar també la crítica. Ser crític no vol dir estar permanentment a punt per fer una dissecció punyent de tot el que succeeix, sinó saber utilitzar una eina per analitzar allò que s’esdevé, fent-ho amb la pròpia escala de valors, construïda pel que un creu i el que està disposat a aprendre dels altres.

Prendre part vol dir tenir el valor de creure que un mateix és part del tot, i que el que hom pot aportar amb ànim positiu i constructiu farà avançar l’espai de tots cap a millor.

Les eleccions són una part més de tantes coses que ens passen com a col·lectiu. És un moment per decidir si volem prendre part, valorar si volem donar suport a unes idees o unes altres. Si val la pena votar o no, cadascú ho ha de decidir.

Posar en valor la participació és quelcom que hem de fer no només en aquesta època, sinó durant tot l’any. Val la pena pensar que hi ha molts joves, arreu del nostre país, que dia a dia viuen intensament què fan i què volen, aporten i escolten, compromesos per procurar millorar el que és de tots.

 

Article publicat originàriament per a la campanya Vot Jove, del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya en motiu de les eleccions municipals del 22 de maig de 2011

 

Elena González

Cap de Relacions Exteriors d'Escoltes Catalans