Pel dret a un habitatge digne


20-04-2011

Dissabte 16 d'abril arriba una altra edició de la Murga a Ciutat Vella de les mans dels pioners de l'AE Intayllú de Vilassar de Mar, l'AE Mintaka de Teià, l'AE El Pi de les Corts del barri de les Corts de Barcelona, i l'AE Guspira, de Rubí.El projecte pretén assolir un doble objectiu; per una banda conèixer les causes del 4t Món, l'exclusió social i la pobresa urbana, i per l’altra pal·liar-ne les conseqüències. Per tal d'aconseguir-ho, la Murga es divideix en tres fases.

 

Una primera fase es basa en la formació i conscienciació, l'aprenentatge, dels i les joves en la temàtica del projecte a través de diferents activitats, jocs de rol, tallers i cinefòrums. La segona fase és l'acció, o servei, que defineix el camp de treball basat en tasques de rehabilitació i de manteniment de pisos en males condicions d’habitabilitat assignats pels Serveis Socials del Barri Gòtic de Barcelona. Finalment, es defineix una tercera etapa de sensibilització, en el què els joves donen a conèixer la problemàtica i l'experiència viscuda al llarg d'aquests intensos dies al seu entorn més proper.

Però la importància i la veritable intensitat que suposa pels joves d'aquesta vivència no es troba només en les tasques de rehabilitació (pintura, reparacions, recollida de mobles vells, etc) es troba, sobretot, en la convivència que durant els cinc dies que dura el camp es dóna amb els habitants dels pisos, coneixent i entenent les seves vides i compartint junts aquesta experiència. La finalitat de La Murga va més enllà d’incidir positivament en la millora concreta de les condicions de vida de les persones que viuen en els pisos que es rehabiliten. La Murga és un projecte que pretén transformar diferents àmbits tant a nivell individual com a nivell col·lectiu.

 

A nivell individual, canvia la situació personal dels que viuen als pisos ja que el seu entorn, la seva llar millora i d'altra banda, se senten escoltats, ajudats i estimats per joves desconeguts. Persones que es troben en situació de risc d'exclusió social i que són ignorats, recuperen la seva identitat, milloren l'autoestima, reben un petit impuls, una petita empenta per a tornar a recuperar el seu lloc a la societat. Tornen a sentir-se responsables de la seva vida i del seu entorn.

 

També canvia als pioners que hi participen. Joves que trenquen tòpics, trenquen prejudicis i veuen com les seves ments es sacsegen i es desperten les seves inquietuds socials i les ganes de canviar l'entorn, la societat. Desenvolupen l'esperit crític, construeixen una opinió pròpia respecte el tema i es comprometen amb el canvi, participen i s'impliquen. Són responsables. Els i les joves s'adonen  que les seves accions, per petites que siguin,  poden canviar i transformar moltes coses.

 

A nivell de col·lectiu, la Murga pretén incidir en un canvi més profund que afecta al tipus de societat i al tipus de ciutat. Barcelona ha esdevingut un model de ciutat aparador, un model de ciutat pensat pel turisme i que oblida als veïns i veïnes, promovent les desigualtats socials internes. Aquest model de ciutat imposat ,aliena als ciutadans, els allunya de la identitat barcelonina que s'acaba difuminant en un fals  cosmopolitanisme, marca ideal per vendre la ciutat a l'estranger. Aquest model de ciutat posa pals a les rodes al creixement del teixit social i a la participació ciutadana.

 

La Murga treballa precisament per construir una alternativa en la què els veïns i veïnes siguin responsables del seu entorn, se sentin part activa de la ciutat i així puguin sortir al carrer i participar, per poder fer de Barcelona la seva ciutat, feta a la seva mida, segons les seves necessitats. És per això que la Murga treballa pel dret a un habitatge digne, perquè creiem fermament, que aquesta és una de les vies per recuperar el poder popular, per poder construir la nostra Barcelona.

 

Aina Tella

Cap de Branques i membre de l'Equip de La Murga