Pel respecte de la llengua catalana a l’espai educatiu


25-03-2012

 

Els recents atacs del Tribunal Suprem (TS) espanyol i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al model d'immersió lingüística atempten contra un model que en els darrers 30 anys s'ha mostrat exitós i cohesionador. Ja des del mateix moment en què el TS dictava sentència el passat octubre, Escoltes Catalans ens vam adherir amb total convenciment al manifest de la plataforma Som Escola, on s’hi apleguen entitats cíviques i educatives, per demostrar el rebuig a aquestes sentències i evidenciar el paper cabdal de la llengua catalana a l’escola com a actiu cohesionador que evita separacions entre comunitats així com discriminacions de cap mena. Ara, coneixent la resolució del TSJC, ens reafirmem en aquesta postura i tornem a demanar, una vegada més, el respecte que la nostra llengua – i qualsevol altra – mereix.


A les conclusions del IV Congrés d’Escoltes Catalans, que vam dur a terme fa gairebé tres anys, també varen emergir els debats al voltant del paper del català a l’agrupament. Apuntàvem que la llengua és un element clau per facilitar la cohesió i la igualtat d’oportunitats per tothom, ja que l’agrupament és un espai de convivència intens i arrelat al territori, amb la voluntat de treballar pel propi col·lectiu. I conclouíem que, en el context de moviments migratoris continus actuals, volíem viure el nostre sentiment català i l’ús de la nostra llengua com a quelcom natural i, sobretot, com una oportunitat.


Per tot això, subratllem la importància que té el respecte a la llengua en què viuen i aprenen els integrants de la nostra societat. I molt especialment, subratllem el respecte als espais educatius formals, com l’escola, i no formals, com els fomentats per la nostra associació. Però aquest respecte que exigim no es tradueix en deixar triar la llengua d’ensenyament, sinó sobretot en entendre i respectar que la llengua és un element ric que engloba a l’individu en un col·lectiu. No es tracta només d’una eina de comunicació, sinó d’una manera de viure i entendre qui som. 


Els reptes de l’associació en la construcció del país segueixen canviant i avançant cap a escenaris nous. I siguin quins siguin aquests escenaris, hi haurà sempre l’admiració, l’estima i l’admiració per la nostra llengua.

Elena González i Vidal
Cap de Relacions Exteriors