Opinió


 

Articles :

- Orgull, visibilitat i alliberament LGTBI+! (28-06-2017)

-28J Trenquem Motlles - Equip de Gènere (28-06-2016)

-El Pla Hidrològic de l'Ebre i com es pot perdre un delta - Equip Terra (03-02-2016)

 - Manifest pel Dia Mundial de discapacitat - ESNEE (Equip de suport a les necessitats educatives específiques)- (3-12-15) 


- L’equip de Sàhara entrevista dues joves saharauis ex membres de l’AE Grimpamons (22-09-2015)

- 28-J dia de l'orgull i la visibilitat LGTBI, l'Equip de Gènere (28-06-2015)


- Importància i reptes dels plans educatius d'entorn, Elena González (20-05-2015)

- I tu? ets racista?, Aina Tella (20-03-2015)

- Menorca amenaçada: protegim el territori!, Consell de l'AE Joan Maragall de Bcn (20-01-2015)

- Eduquem per la pau, per Vicky Laguía León (26-11-2014)

- Educació per un consum conscient, responsable i crític, per Yabel Pérez i Moreno (29-10-014)

- Cooperar per transformar el món, per Ariadna Mendieta i Simó (30-09-2014)

- Fer país és construir i millorar la societat, per Oriol Rovira i Martorell (17-09-2014)

- Educació per a l'autogestió dels espais públics, per Pere Martínez (2013-01-25)

Pel respecte de la llengua catalana a l’espai educatiu, Per Elena González (2012-03-09)

El compromís de l’escoltisme, una qüestió de país, per Víctor Muntés (2011-20-10)

- Només votes o també participes?, per Elena González (2011-05-12)

- Pel dret a un habitatge digne, per Aina Tella (2011-04-20)

- Futur, per Rita Marzoa (2011-04-03)

- La nostra moneda de canvi, per Víctor Muntés (2011-02-08)

 

EL PLA HIDROLÒGIC DE L’EBRE I COM ES POT PERDRE UN DELTA - Equip Terra (03-02-2016)

 

En motiu de la manifestació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) del proper 7 de febrer, l'Equip Terra d'Escoltes Catalans ha redactat aquest text:

Des de l’Equip Terra volem explicar-vos una mica què és el Pla Hidrològic de l’Ebre (PHE),  quines implicacions té pel nostre apreciat Delta de l’Ebre i perquè el dia 7 de febrer hem de baixar a Amposta i lluitar per evitar-ne la seva aplicació.
No fa gaire que l’Estat espanyol va decidir, en un atac d’aquests que a vegades té de genialitat, aprovar “a corre-cuita” el Pla Hidrològic de l’Ebre (i quinze més que tenia pendents). L’aprovació d’aquest Pla ha generat una gran controvèrsia perquè té previst CREAR, en els propers 5 anys, 465.000 hectàrees de regadiu i CONSTRUIR més de 50 nous embassaments al llarg de tot el riu Ebre. I sembla fàcil perquè es diu ràpid, però no ho és! Tot plegat portarà a una reducció del cabal del riu Ebre a menys d’una tercera part de l’actual i a un balanç sedimentari negatiu. Però això què vol dir? Què implica? A mi, o m’ho expliqueu una mica més, o no ho entenc... Doncs clar, t’ho expliquem! Ha arribat el moment de recuperar alguna classe de l’ESO i recordar: com es forma un Delta? El Delta es forma a partir de l’aportació de sediments del riu al mar. Per definició, un Delta, presenta un balanç sedimentari positiu, ja que s’acumulen els sediments perquè el riu n’aporta més del que el mar és capaç d’endur-se’n. Per tant, si el balanç és negatiu... t’imagines què vol dir? Sí, malauradament, vol dir que el DELTA DESAPAREIXERÀ.


El Delta de l’Ebre és un ecosistema molt fràgil i singular amb una gran diversitat i riquesa d’hàbitats, protegit a nivell europeu per la seva gran importància com a zona humida per les aus migradores i, en definitiva, ÉS MOLT IMPORTANT per tota la VIDA que acull i per totes les persones que en depenen, per exemple, amb els seus camps de conreu.
Arribats a aquest punt, potser t’estàs preguntant COM POT SER que l’Estat aprovi un Pla d’aquesta manera... doncs nosaltres també ens ho preguntem, i els de la Plataforma en Defensa de l’Ebre també, i moltíssimes altres persones TAMBÉ. El que podem dir és que un dels aspectes que més es recrimina al Govern espanyol és que en l’elaboració d’aquest Pla no s’ha tingut en compte que el Delta és una zona molt sensible als efectes del canvi climàtic. En definitiva, el Pla s’ha elaborat partint de la premissa que el Delta no canviarà en els propers 20 anys; i això és totalment fals, de fet, els efectes del canvi climàtic ja hi són ben visibles, al Delta. Potser encara no els hi ha arribat el canvi climàtic existeix; que estem a l’hivern i ni plou, ni fa fred! O potser, simplement, és que no saben fer les coses millor.


Ara bé, una cosa tenim clara, i és que LO RIU ÉS VIDA i que L’EBRE, SENSE CABAL, ÉS LA MORT DEL DELTA. És per això que des d’Escoltes Catalans no volem que aquest Pla Hidrològic es tiri en davant. El dia 7 de febrer, a Amposta, tenim la oportunitat de mostrar la nostra disconformitat amb aquest Pla i de reclamar el nostre bé més preuat, la font de vida a la terra, la nostra aigua.

T’hi esperem!

 

Manifest dia mundial de discapacitat - Equip ESNEE - (3 de desembre de 2015)

Amor incondicional. Creiem que això és la base de les relacions sanes i positives, més enllà de qualsevol diferència que moltes vegades només ens fa crear distància entre nosaltres. Les persones amb algun tipus de discapacitat destacable no formen part de la normalitat establerta i això genera inquietud, pors, incomprensió… i soledat. Volem lluitar contra aquesta desigualtat, volem crear consciència solidària fomentant la diversitat com un aspecte positiu que ens permeti acceptar-nos entre tots i totes com a persones úniques i igual de vàlides les unes amb les altres. Per això creiem que cal:

·        Igualtat en drets en la normativa legislativa amb les degudes revisions del marc legal actual planificant els recursos necessaris per afavorir la qualitat de vida de TOTES les persones indiferentment de les seves característiques funcionals.

·        Aprendre a conviure en diversitat acceptant les diferències sense prejudicis ni discriminacions.

·        Tenir accés al món laboral ordinari afavorint l’autonomia personal i social.

·        Tenir accés al món del lleure ordinari amb les mateixes oportunitats que tothom i els recursos necessaris.

·        Fonamentar una formació adequada en tots aquells entorns que impliquin el desenvolupament de vida d’una personal

·        Atorgar més recursos als centres d’educació per tal de poder afavorir l’atenció de tots i  totes les alumnes tenint en compte les seves característiques.

Des de Escoltes Catalans, amb la intenció d’incidir en la nostra societat, manifestem la nostra voluntat d’oferir un espai d’educació en valors amb ganes de ser inclusius promovent la diversitat com una característica que ens fa riques com a persones.  Volem generar consciència amb la nostra pràctica inclusiva en tota la nostra etapa educativa com a infants (dels 6 als 18 anys) però també incloent la nostra etapa com a caps i a com a membres d’equips en l’associació. Estimar-nos més enllà de les diferències, estimar-nos amb les nostres discapacitat: estimar-nos amb un amor incondicional.

 

 

L’equip de Sàhara entrevista dues, joves sahrauís ex membres de l’AE Grimpamons (Dia Internacional de la Pau,  21 de setembre)


El passat divendres 18 de setembre l'Equip del Sàhara va tenir el plaer de conversar amb Kaltoum Abdalahi  i Aixa Mohamed. Elles provenen d' Al-Aiun i Smara, situades a la zona dels campaments de refugiats, a Tindouf.

La Kaltoum i l'Aixa són dues joves sahrauís exmembres de l'AE Grimpamons (Vegueria del Baix Llobregat- Vallés). Ara ja fa uns anys que viuen a Castelldefels acollides per famílies implicades amb la causa Sahrauí.

Els inicis a Catalunya els recorden com una època d'enyorança i petites dificultats - com la llengua, les relacions entre joves, els estudis ...- però a l'hora, recorden aquells  anys com l'obertura a una nova societat que els oferia molts espais per a créixer.  Les joves relaten que el cau va ser un d'aquests espais: " el cau era un lloc acollidor, on van aprendre a respectar els altres i on vam interactuar amb la natura i altres nens i nenes"- diu la Kaltoum.

La seva veu ens apropa a reflexionar sobre el conflicte sahrauí, la participació juvenil i  la sensibilització.


- Ara que sou a Catalunya com viviu la lluita pel Sàhara-  Des de quina posició sensibilitzeu el vostre entorn?
Aixa: Aquí a Catalunya participem de forma més activa en la lluita pel Sàhara: anem a manifestacions, hem aprés més coses sobre  el conflicte, veiem que la gent del carrer ens recolza  però que els polítics no fan res. Aquí som més conscients dels interessos polítics i econòmics que dificulten la normalització del nostre problema.
 Explico als meus amics, professors, companys, etc la problemàtica del meu país. També participo amb la Associació Castelldefels Sàhara en les activitats que organitzen per donar a conèixer el conflicte sahrauí. Vaig a totes les celebracions sahrauís que s'organitzen cada any i que donen visibilitat al problema.
Kaltoum: Fent manifestacions per a que la gent conegui el conflicte sahrauí, fent activitats solidaries amb el poble sahrauí com el projecte: Vacances en pau. Aquest és un projecte que dóna una oportunitat perquè els nens sahrauís surtin dels campaments a conèixer noves costums, una altra cultura i també serveix per a que les famílies que  acullen els nens durant l'estiu coneguin la causa sahrauí i així entre tots puguem lluitar per un Sàhara lliure.

 
-
Quina és la vostra relació amb l'escoltisme?
 Aixa:  Ara cap, tot i que si sé d'alguna reunió que tingui relació amb el Sàhara intento anar-hi. Vaig estar dos anys anant al Grimpamons. No sabia que hi ha escoltes als Campaments.
Kaltoum: Vaig estar al cau dos cursos i mig. Primer vaig estar en el grup de Raiers dos cursos i desprès vaig pujar al grup de Pioners. Anava cada dissabte a la tarda a fer activitats i alguns cap de setmana fèiem sortides o trobades amb altres caus i també fèiem campaments de Setmana Santa , amb tots els grups dels Grimpamons. Però a l'estiu no podia anar als campaments, perquè marxava a visitar la meva família que viu als campaments de refugiats a Tindouf.

- Com valoreu la vostra experiència al cau?
 Kaltoum: A mi el cau m'ha aportat moltes coses per el  meu dia a dia. Personalment em va ajudar a relacionar-me amb la resta de companys, amb la societat i amb el medi ambient. Vaig aprendre a valorar coses bàsiques a les que  abans no els donava gaire importància i també vaig  tenir la possibilitat de  tenir noves idees i compartir-les amb mes gent i així s’aprèn a escoltar els altres i que els altres t'escoltin a tu.
Aixa:  M'ho vaig passar molt bé. Vaig aprendre a relacionar-me amb la gent, treballar en equip, vaig descobrir activitats i jocs, explicar experiències en comú. Em va anar bé per millorar el català, vaig descobrir al món de la muntanya i la convivència...

- Quin missatge donaríeu als joves escoltes en referencia al conflicte sahrauí?
 Aixa: Que ens ajudin a explicar el conflicte  perquè és desconegut per a molta gent. Fer activitats conjuntes amb nois i noies sahrauís que estem estudiant aquí. Passar alguna pel·lícula, com Laila, que ajuda a entendre com vivim als campaments de refugiats.
 Kaltoum: Els hi diria en primer lloc que s'informin de quin es el problema del Sàhara,  que recolzin la causa sahrauí i que ajudin a  conscienciar la resta de gent del conflicte. Desitjo que tots junts els joves sahrauís i els joves d’aquí puguem algun dia  fer possible el somni de cada nen, adult i avi sahrauí.

“VIURE A LA NOSTRA TERRA EN LLIBERTAT”  !!   “SAHARA HORRA” !!

Gràcies noies per la vostra lluita al Sàhara i a Castelldefels, us agraïm la vostra dedicació i el vostre sentiment abocat en cada paraula.


28-J: Dia de l'orgull i la visibilitat LGTBI

Per l'Equip de Gènere d'Escoltes Catalans

El 28 de juny és el dia internacional de l'orgull i la visibilitat LGT*BI (lesbianes, gais, trans*, bisexuals i intersexuals). La data escollida fa referència als aldarulls d'Stonewall entre la policia i persones del el col·lectiu LGTBI, que van tenir lloc a Nova York el 1969 en el marc d'unes jornades de protesta per denunciar la criminalització a la que estaven sotmeses; es considera que aquests fets, que es commemoren a nivell mundial, marquen l’inici de les lluites col·lectives de les persones LGTBI pel reconeixement dels seus drets.
A Catalunya tenim el privilegi de poder celebrar la recent aprovada “Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia”. Aquesta llei és un gran avenç pel que fa a la situació del col·lectiu LGT*BI al nostre país, perquè es tracta d’una llei que aborda tots els àmbits de la vida: educació, sanitat, gent gran, famílies, àmbit esportiu i de lleure, equipaments, àmbit legal, etc.


Malgrat l'assoliment d'aquesta fita, encara hi ha moltes discriminacions, violències, agressions, abusos i prejudicis contra les persones que estimen o gaudeixen la seva sexualitat fora del marc heteronormatiu; és a dir, les persones lesbianes, gays, trans*, bisexuals, intersexuals, etc. I hem de ser conscients que la LGTBIfòbia també és present als nostres espais de lleure (bromes, prejudicis, exclusions, foment de l'heteronormativitat, ambients poc segurs o respectuosos amb les persones LGTBI...).


Cal que en el nostre dia a dia, als caus, als barris i a les viles, visibilitzem les afectivitats, sexualitats, identitats i expressions no heteronormatives per tal de mostrar possibilitats i referents postius als nostres infants i joves, perquè uns i altres puguem gaudir de la pròpia sexualitat i afectivitat de manera lliure i segura; cal, també, que sapiguem acompanyar aquelles persones que exploren la seva sexualitat o afectivitat sense conduir-los cap a la norma heterosexual. Cal, en definitiva, que no parem de treballar per ser caus oberts, inclusius, diversos i explícitament dissidents.

Fem servir la paraula trans* per tal d'incloure-hi totes les expressions i identitats de gènere d'aquelles persones que no se senten identificades amb el sexe i gènere que se'ls ha assignat al néixer.

 

Importància i reptes dels plans educatius d'entorn
Elena González, presidenta d'Escoltes Catalans

Elena González, presidenta d'EC

Educar en comunitat i les mesures institucionals per fer realitat aquest propòsit de teixir una xarxa educativa local forta, ambiciosa i enriquidora pot ser una realitat?

Hem sentit moltes vegades de la mà d’agents educatius, formals i no formals, la frase “per a educar a un nen cal tota la tribu”. En ella s’hi reuneixen tres elements que qualsevol organització amb intenció i visió educativa troben essencials pel desenvolupament d’un infant: que l’infant forma part d’un col·lectiu, que hi està estretament lligat i n’és part influenciant i influenciadora, i que educar és una construcció social més complexa que la determinada en unes hores a una aula o una setmana de campaments, que avarca el procés vital de l’individu.

Aquesta frase, que ens deu agradar tant perquè ens fa recordar que l’educació és això, un procés i no un resultat en què hi intervé molta gent i en primera instància l’infant en si mateix, se’ns fa del tot paradoxal quan observem la realitat de les nostres comunitats educatives o sense ser tant agosarats, la minsa interacció entre agents educatius d’un entorn local en concret.

Actualment s’estableixen poques estratègies per posar en pràctica el famós proverbi africà a casa nostra. D’entrada, m’agrada pensar que els diferents agents educatius, formals i no formals, tenim interès en fer realitat aquesta idea de l’aprenentatge en comunitat. Malament aniríem si algú dels qui formem part d’organitzacions o institucions amb intencionalitat educativa i amb vocació transformadora ens creguéssim que només l’acció que duem a terme nosaltres afavoreix a l’infant o jove i n’excloguéssim els altres agents educatius com a actors cabdals en el procés educatiu.

Així doncs, què ens impedeix teixir aquesta xarxa entre els diferents actors educatius d’una comunitat? Els esforços dedicats en bastir comunitats educatives a través de mesures com els Plans Educatius d’Entorn eren una bona iniciativa, però de nou, si concebem l’educació com un procés i no com una finalitat, aquestes mesures no poden ser circumscrites a una duració determinada, sigui un mandat electoral o la voluntat d’un color polític. Si realment es creu en el poder catalitzador de la comunitat educativa, cal potenciar el treball en xarxa entre els diferents agents educatius d’un indret en concret, acompanyant el tret de sortida d’aquesta interrelació. Però sobretot cal donar sostenibilitat a un projecte comunitari que mira d’enriquir la mirada dels membres de la tribu per fer més profitós el procés d’aprenentatge dels més petits i joves. Fer sostenible la xarxa ha de voler dir capacitar a la xarxa perquè aprengui a desenvolupar el seu projecte local autònomament, que es reconegui els seus objectius i els seus resultats i se’n fomenti el coneixement i l’adaptació a altres realitats locals.

I tu? Ets Racista?

Aina

per Aina Tella, cap de Relacions Exteriors

 

Hi ha diferents maneres d’expressar i supurar racisme. Podem creure que els nostres valors són universals i separar les persones, i en definitiva el món, entre la barbàrie i el progrés (pensem, per exemple, en la cobertura mediàtica de qualsevol conflicte del continent africà). Podem pensar que les cultures són blocs compactes, estàtics, separats i aïllats (com promou Huntington al “Xoc de Civilitzacions”). Podríem fins i tot defensar fermanent que hi ha valors “essencials” a les cultures, al nostre grup de pertinença i que, si véns de fora, per poder-hi entrar, has de demostrar que els coneixes, els acceptes i els integres superant una prova de ciutadania. O podríem fer “simpàtiques” reflexions com “Si és que ja se sap, els negres balleu millor”.

El racisme però, sigui com sigui que es manifesta, sempre és i serà una eina d’opressió. No es tracta simplement d’opinions personals ni d’actituds individuals, sinó d’una estructura de pensament, social i institucional que justifica un sistema basat en l’alteritat,  les diferències i els privilegis d’uns en detriment dels drets d’altres. Una ideologia que anem interioritzant des de ben petits i que, per tant, si la volem eliminar, ho hem de fer a través de l’educació.

I si parlem de racisme, parlem també d’islamofòbia: l’odi o aversió cap a l’islam i cap a les persones llegides, considerades, com a musulmanes. Malgrat els esforços per invisibilitzar la islamofòbia (ni la Real Academia Española ni l’Institut d’Estudis Catalans inclouen el terme en els seus diccionaris), aquesta actitud ha estat analitzada científicament per tal de poder reconèixer quan i com la nostra manera de fer i pensar està impregnada i alterada per ella. Després de més de 5 anys de treball, The Runnymede Comission, un think tank independent britànic, va elaborar l’informe “Islamofòbia, un repte per nosaltres” , on es defineixen 8 característiques principals per detectar la islamofòbia:

1.-Veure l’islam com a bloc compacte en el qual només existeix una única interpretació de la religió, quan en realitat va del conservadorisme més reaccionari (wahabbisme de l’Àràbia Saudita per exemple) a les lectures coràniques queer que defensen els drets LGTBI.

2.-Creure’l radicalment separat, diferent, sense interacció amb les diferents cultures de lagran diversitat de països on hi ha presència de l’islam (Indonèsia és el país amb més població musulmana) i sense tenir en compte que les persones musulmanes s’identifiquen també amb altres categories a part de la religió (classe social, edat, gènere, sexualitat, estat civil, ideologia política…).   

3.-Considerar-lo inferior (primitiu, irracional, sexista…), basant-nos en els prejudicis, denigrant els i les musulmanes així, a la categoria d’ignorants, acrítics i oprimits, oblidant la seva capacitat per prendre decisions.

4.-Creure’l violent i hostil, sense tenir en compte que l’arrel d’islam, salam, vol dir “pau”, i tergiversant conceptes com jihad, que en realitat vol dir “esforç”. Que assassins o terroristes matin en nom de l’islam, no vol dir que l’islam així ho promogui.

5.-Creure’l una ideologia política per justificar el poder, obviant la possibilitat de l’existència d’estats laics amb majoria de població musulmana (Albània, Azerbadjan, Bòsnia-Herzegovina. Burkina Faso, Djibouti, Gàmbia, Guinea, Indonèsia, Kazahstan, Kirguizistan, Kosovo, Mali, Senegal, Tadjikistan, Turquia, Turkmenistan, Txad, Uzbekistan, Xipre del Nord) i oblidant que és una religió com qualsevol altra.

6.-Rebutjar les crítiques a Occident des d’àmbits musulmans, titllades d’amença a l’ordre, el progrés, la democràcia, considerats  valors occidentals i promovent així “el xoc de civilitzacions” absurd.

7.-Justificar pràctiques discriminatòries contra persones musulmanes, com per exemple, prohibir a les dones portar vel en pro de la seva llibertat (un oxímoron tot plegat), fer oratoris (no mesquites) en polígons industrials, lluny del centre vital de les ciutats i pobles...

8.-Naturalitzar l’hostilitat cap a persones musulmanes, no denunciant atacs a mesquites, no denunciant discriminació laboral de les dones que porten mocador, no denunciant eslògans islamòfobs de partis polítcs, etc.

La islamofòbia és una actitud racista basada en la ignorància i la falta d’esperit crític. Una actitud que malauradament pren cada dia més força i que perjudica la cohesió social. Cal tallar-ho d’arrel. Hem de poder identificar aquestes actituds, denunciar-les i abolir-les. Cal educar en l’empatia, en la curiositat, en l’esperit crític. Hem de ser capaces de trencar el nostre etnocentrisme i l’alteritat, i construir una visió col·lectiva de societat. I ho hem de fer des de ben petites, superant qualsevol tipus de prejudici i acostant-nos a les persones, relacionant-nos. Perquè l’islamofòbia i el racisme no són eines de cohesió social i no han de formar part de cap projecte educatiu. Ni al cau, ni a l’escola, ni a les famílies, ni als mitjans de comunicació. Prou Racisme. Stop Islamofòbia.

Recursos per treballar la construcció d’identitat i les actituds racistes al cau:

TAMBALI Deconstruint identitats

Un Racisme à pein voilé ”: vídeo sobre el debat del vel a França i el rol de les dones musulmanes.

Plataformes antiracistes de les que EC en forma part:

SOS RACISME
Aixada Antiracista

Menorca amenaçada, protegim el territori!

Caps de l’A.E. Joan Maragall
Col·labora Menorquins pel Territori - http://menorquinspelterritori.org/

Gener de 2015

 

Alguns dels principals valors de l’escoltisme són la laïcitat, la solidaritat, l’esperit crític i la natura. Aquest últim és un dels elements que forma part de la identitat i la història del moviment, així com també una de les bases en què impartim la nostra tasca educativa. Un dels principals motors d’aquesta tasca és l’aprenentatge a través de l’acció, que ens permet observar i viure en primera persona tot allò que se’ns explica als llibres. 

 

Ara imaginem que l’escenari del nostre aprenentatge és amenaçat i destruït davant dels nostres ulls, què faríem?

 

Menorca es caracteritza per ser l’illa més verge i tranquil•la de l’arxipèlag Balear. Tant és així, que després de la lluita dels nostres avis i àvies, com dels nostres pares i mares, fou declarada Reserva de la Biosfera per l’UNESCO l’any 1993. Cada any, milers de visitants -entre ells molts provinents de Catalunya-  descobreixen Menorca i s’enamoren d’ella, tornant any rere any per admirant cada racó, cada paisatge i cada moment un altre cop.  Fins i tot diferents agrupaments d'Escoltes Catalans han visitat en alguna ocasió l'illa, meravellant-se de tot el que els envolta i transmetent el valor de natura que tan important és per a l'educació d'un mateix.

 

Algunes hem viscut creient que sent reserva de la biosfera ens salvaguardava de qualsevol construcció desproporcionada però, a dia d’avui, en un obrir i tancar d’ulls ha tornat l’era de la destrucció. Actualment s’han tornat a planificar un seguit de projectes molt allunyats a la realitat de l’illa i amb uns interessos allunyats de voler preservar aquest valor tan estimat que és la natura. 

 

Les últimes mobilitzacions organitzades per nous col•lectius de joves han estat relacionades amb els projectes de construcció d'unes infraestructures a la carretera general de l'illa pressupostades en 30 milions d'euros:  es pretenen crear onze rotondes a doble nivell, algunes d'elles projectades sobre llocs on ni existeixen interseccions i on no hi són necessaris canvis de sentit. Les obres ja han començat i la constructora ja ha demanat més diners fora dels pressupostats per a continuar-les.

 

Altres projectes tenen el suport de la modificació de la llei del turisme que permet urbanitzar en llocs on abans el terreny era qualificat de rústic, sempre i quan es justifiqui que això beneficiarà  l'economia o desestacionalitzarà el turisme. El resultat? Dotze projectes d'hotel, desenes de cases de pagès (a Menorca anomenades «llocs») ampliades i reconvertides en hotels de luxe, construccions privades il•legals ara legalitzades i un magnífic parc aquàtic situat en sòl rústic que permetrà desestacionalitzar el turisme.  Carreteres, camps de golf, hotels, urbanització, etc. La llei ha estat ja preparada per permetre tots aquests canvis i alguns ja estan en execució fins al punt que el títol de Reserva de la Biosfera podria ser revocat de forma irreversible.

 

Un dels altres grans projectes és el del petroli. S'han planificat nombroses prospeccions al nord de Menorca, a tot el mar Balear i també molt a prop de les aigües de Catalunya. Es pretenen fer sondejos sísmics que tindrien un impacte enorme sobre tota la flora i la fauna de les illes, i del Mediterrani en general. Balenes, dofins, peixos, plàncton, tortugues i altres animals marins podrien desaparèixer o variar les seves rutes habituals a causa d'aquests sondejos. En una segona fase, no cal anomenar els riscos del que passaria si es perforés en aquestes aigües: on aniria a parar el petroli extret en el cas d'un petit accident?

 

Nosaltres no ens podem ni volem quedar de braços plegats mirant des de fora el que fan amb la nostra terra. Barcelona ens va acollir i ens hi sentim partícips, però és a Menorca on hi tenim les nostres arrels i tenim el desig de conservar-la i protegir-la, tant per a nosaltres com per a la resta de les persones que se l'estimen. Es per això que creiem que s'ha de fer ressò de tota la problemàtica, fent que Catalunya, com a terra veïna, s’assabenti de la destrucció que està sofrint Menorca.

 

Des d'Escoltes Catalans fem una crida per conscienciar totes les persones (joves, nens, avis, pares, etc.) que vulguin ajudar en la protecció d’aquest petit tros de terra i demanem la difusió a tothom qui sigui possible. Aprofitem per fer una crida a tothom que vulgui visitar la illa, que ho faixi en qualsevol època de l'any, perquè els encants de Menorca es troben a les platges, però també a la seva geografia, arqueologia i història. Sabem que serà difícil, però és a poc a poc, gra en gra, que es va formant la platja.

 

Eduquem per la pau

 Per Vicky Laguía León, membre de l'Equip del Sàhara - Cooperació (novembre 2014)

 

"Y nada, nada de nada, se habla del Muro de Marruecos, que desde hace 20 años perpetúa la ocupación marroquí del Sáhara occidental. Este muro, minado de punta a punta y de punta a punta vigilado por miles de soldados, mide 60 veces más que el Muro de Berlín. 

¿Por qué será que hay muros tan altisonantes y muros tan mudos? ¿Será por los muros de la incomunicación, que los grandes medios de comunicación construyen cada día?“ 

Eduardo Galeano, Muros.

 

Considero que aquestes paraules d'Eduardo Galeano sobre els murs s’escauen per l’encàrrec d’escriure en aquest espai destinat a conversar sobre educació. Muros ens descriu els conflictes que amaguen els murs i aquells que provoquen. Alhora reivindica la situació d’uns pobles oprimits, els quals són privats dels drets fonamentals, i també apel•la a la societat de la responsabilitat mundial que existeix de certs conflictes. 

I direu, quina relació existeix entre conflicte i educació?

L’educació com a dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans en l’article 27* és quelcom de tothom, per a tothom i legítimament exigible. Si el terme educació el complementem amb pau, la fórmula resultant és educació per la pau. Educació per la pau entesa com un gran repte social i per transformar situacions actuals carregades de violència i injustícia, com la del mur que ofega el territori sahrauí i als seus habitants. O com la violència estructural que darrerament estem patint per part de les estructures socials i econòmiques al nostre país.

Per altra banda, la concepció del conflicte com a ≪ situació de disputa o divergència en què hi ha una contraposició d’interessos o necessitats entre dues o més parts≫>>* no ens permet oblidar que el conflicte es un procés inherent natural i inevitable i necessari, en nosaltres mateixes.

Necessari en tant que si es resolt de forma cooperativa, aquest pot convertir-se en una oportunitat: d’encontre, intercanvi, comunicació i creixement personal. Per tant, l’educació haurà de cercar la forma no violenta de resoldre’l i així doncs, posar un gra de sorra en la cultura per a la pau. 

La promoció d’aquesta cultura de pau és una responsabilitat de tothom, des de la família, el grup d’amics, els centres educatius, les estructures socials, etc. I és aquí on també l’escoltisme pot treballar per promoure la pau al món, des de la responsabilitat compartida i sense negar cap persona, grup o minoria.

No oblidem que tenim un repte des dels agrupaments. Des del treball diari, cau a cau aprenem fent i amb la nostra tasca, la de les famílies, la dels infants i joves perseguim l’objectiu compartit. I tenim la responsabilitat de construir una cultura de pau on, tal i com diu Galeano, es trenquin murs i no ens fem els sords davant de situacions indignants i de conflicte. 

Així doncs, (re)pensem què vol dir educació per la pau, que encara que sovint sembla un terme eteri des de l’escoltisme ja l’exercim; eduquem per la pau! Quan cooperem, reflexionem sobre els nostres sentiments amb les unitats, quan participem en l’entorn i prenem consciència dels murs i dels entrebancs socials etc. ja formem part d’aquesta cultura.

1* Declaració dels Drets Humans. http://escolapau.uab.cat/municipisipau/municipis/respectar_dretshumans.pdf
2* Seminario de Educación para la paz- APDH, 2000. Citat a Pim, pam, pau. Eduquem per la pau. Col•lecció Tambali. Barcelona, 2011. 

 


Educació per un consum conscient, responsable i crític

Per Yabel Pérez i Moreno, coordinador de Seguiment Econòmic als Agrupaments (octubre de 2014)

Jo no reciclo, no m'agrada i intento no fer-ho. Ja fa uns quants anys que quan apareix en la conversa el tema de la sostenibilitat deixo anar aquest enunciat de manera categòrica. I observo com la resta es queden perplexos, des-ubicats perquè no lliguen aquesta actitud amb mi, persona de cau, crítica i responsable amb el medi ambient. On està la trampa? L'engany ja ve de lluny.

En comptes de treballar per consumir diferent i minvar els residus que produïm, s'opta per un missatge ben diferent: reciclar és bo. Escoles, mercats, mitjans de comunicació... difonen el missatge promogut per administracions i empreses. (A totes us sonarà la cançoneta, famosa no fa gaire, “encara que siguis de plàstic...”)

Aquest és només un petit exemple de com al nostre país vivim en un entorn condicionant (per les circumstàncies socials, econòmiques i culturals), marcat pels dogmes d'una societat capitalista, que indueix la nostra manera de viure.

Seguint l'exemple del reciclatge, la manera de viure al nostre país ens porta a veure-ho com una acció positiva (ja sigui per les campanyes per conscienciar-nos o bé per un plantejament de mal menor davant la gran quantitat de residus que es produeixen), quan fredament i de manera aïllada no hauria de ser-ho.

És ben obvi que ens queda una gran tasca per fer a l'escoltisme (i a la resta de comunitat educativa també). Cal treballar per un gran canvi. Un canvi que va més enllà de canviar de marques (passar d'una marca qualsevol a una altra amb uns criteris de producció-distribució que ens agradin més), ja que cal canviar la cultura.

Totes sabem que la nostra presència a la Terra té influències en el nostre context. Totes sabem que per viure (alimentar-nos, protegir-nos de les inclemències, divertir-nos...) hem de consumir, i aquest consum influeix sobre la resta. Cal actuar, per tant, perquè aquestes siguin tan positives com sigui possible per al conjunt.

Cal que treballem constantment per accedir a una informació crítica i motivar reflexions respecte tots els aspectes lligats al nostre consum, per decidir com volem consumir, per decidir com volem influir respecte la resta.  Així, podrem adonar-nos que podem consumir d'acord amb el món que volem tenir i no deixar que el consum transformi les nostres vides.


Cooperar per transformar el món

Per Ariadna Mendieta, coordinadora de l'àmbit de Cooperació d'Escoltes Catalans (setembre 2014)

El context actual del país ens diu que estem vivint un gran canvi de paradigma en el marc sociocultural, polític i econòmic. 

Des de l’escoltisme tenim la responsabilitat i el compromís de sortir al carrer i liderar aquest procés de canvi, hem de començar a prendre consciència de la capacitat d’incidència educativa que tenim en la societat d’avui en dia. Tenim sobre la taula una oportunitat de transformació i no ens podem permetre quedar-nos aturats. Ens toca fer un pas endavant i lluitar, cooperar i transformar el país cap a un model de país més sostenible econòmicament, més democràtic políticament i més just socialment. Tenim el dret i l’obligació de viure aquest canvi tot participant-hi per poder dir la nostra i fer-nos sentir i escoltar. 

Avui més que mai, caldria recuperar la definició de cooperació i buscar el benefici comú i col•lectiu. L’escoltisme, en essència, vol transformar el món tendint a ser més just, equitatiu i sostenible, i la cooperació és una eina que permet i facilita l’assoliment d’aquest objectiu juntament amb tots els agents socials del país que tinguem el mateix objectiu. Ha arribat l’hora de cooperar més a nivell social, nacional i global a partir de l’educació, les accions comunitàries i la solidaritat entre les persones i els pobles, i aquí l’escoltisme hi juga un paper clau com a agent educatiu juvenil.

Vivim en un moment de canvis, processos i transformacions constants on cal que hi estiguem presents, hi diguem la nostra i actuem en conseqüència. La cooperació és un element indispensable per poder dur a terme aquesta transformació, cal que ens alineem amb els agents socials que lluiten amb el mateix objectiu, cal que ens posicionem i sobretot ens impliquem en aquest procés. L’escoltisme hi té molt a dir i no ens podem quedar enrere.

 

Fer país és construir i millorar la societat

Per Oriol Rovira i Martorell, coordinador de Política i Joventut d'EC (setembre 2014)


"L’Escoltisme és una missió,
una empresa nacional, 
per a fer una Catalunya millor"
J. M. Batista i Roca, 1964.
Quan penses en l’escoltisme mundial entens com n’és de revolucionària la teva aparentment petita tasca educativa cada dissabte al cau. Entens que no estàs sol, que hi ha 40 milions de persones que estan fent el mateix, millorant la seva societat més propera i, en definitiva, contribuint a millorar el món entre tots.

L’escoltisme no ha viscut mai d'esquena a la realitat que l’envolta, sempre ha estat actiu davant les problemàtiques que hi sorgeixen i mai s’ha quedat indiferent, ja sigui a escala de barri, poble, ciutat, país o món. Com actua? Per exemple, conscienciant els seus veïns de la importància de no oblidar la identitat històrica local, reclamant una àrea verda, defensant els drets dels joves o les dones, la cultura i la llengua catalana o cooperant -juntament amb altres escoltes- a diversos indrets del món. Cal recordar que en un passat no tan llunyà, l’escoltisme va contribuir als processos de descolonització de diversos països, va donar suport a l’ideal de la Societat de Nacions o va fer una aposta per la defensa de la riquesa natural.

Però això no és tot: la virtut principal de l’escoltisme és que aquesta transformació social no tindria sentit si no anés acompanyada de la vessant pedagògica que dóna sentit al moviment. A l’escoltisme es donen eines a infants i joves perquè ells sols, lluny de propostes polítiques concretes, analitzin, reflexionin (i evidentment n’extreguin un aprenentatge) sobre el món que els envolta. 

D’aquesta manera, l’escoltisme, en coherència amb els seus valors intrínsecs, sempre ha demostrat una gran responsabilitat enfront dels canvis socials. Constantment ha evidenciat un compromís envers el país, implicant-se activament en la seva construcció i millora constant. Durant la guerra civil espanyola, els escoltes catalans, fent valer el seu ideal de fer servei i de compromís, van actuar com a auxiliars sanitaris; en temps de la dictadura van preservar la llengua i els costums catalans des de la clandestinitat, sempre proclamant-se com a uns grans defensors de la democràcia.

En els temps actuals, sacsejats per la crisi i la desafecció, la societat civil catalana vol decidir democràticament com vol que sigui Catalunya en un futur. En aquesta conjuntura l’escoltisme té la responsabilitat de ser-hi present activament i d’aportar la seva visió del món en allò que sap fer millor, educar infants i joves, la veu dels quals molt sovint no és escoltada en un món d’adults.


Educació per a l'autogestió dels espais públics. Per Pere Martínez              

 

L’espai públic ha de ser aquell espai en què totes les persones i entitats puguin desenvolupar les seves activitats, ja que es tracta d’aquell espai que és propietat de tots i alhora no ho és de ningú. En societats mediterrànies com la nostra, en què la vida en comunitat és un dels pilars principals del nostre caràcter, influint en la manera de relacionar-nos, la comunicació, els hàbits diaris, etcètera, l’espai públic hi juga un paper fonamental. No és casual que els nostres pobles, barris i ciutats estiguin plens de places i llocs de trobada, ja que aquestes representen aquest espai de trobada on la comunitat realitza la seva vida social.

Fins i tot en el món rural, paradigma moltes vegades de la parcel•lació i la propietat privada, l’espai té unes particularitats a Catalunya. Històricament hi ha hagut sempre una llibertat de moviment al medi natural o han existit enclavaments (fonts, ermites..) destinats a l’ús públic d’aquests llocs, cosa que no passa en moltes altres societats, fins i tot mediterrànies, on tot el que és privat es tanca per a gaudi personal o explotació del seu propietari.

 

Per necessitats noves de la societat actual existeixen ara, a més, nous espais que es poden considerar espai públic, els equipaments municipals, com poden ser casals de barri, centres cívics o sales municipals. Aquests espais han de donar sortida a les noves necessitats socials de la comunitat.

 

Actualment, malgrat aquest caràcter imprès en la nostra cultura i resultat de segles de socialització, estem patint agressions per una regulació a voltes exagerada d’aquest espai públic. Moltes de les lleis i regulacions que tenim ara mateix responen a models que no són els nostres i que tracten els ciutadans com a menors d’edat irresponsables als quals cal dir exactament com han d’actuar en cada moment o quan han d’utilitzar certs espais. També és veritat que la societat d’avui està patint un procés de pèrdua de valors i actituds que fan que s’hagi perdut en molts casos el respecte i la responsabilitat comuna per allò que és de tots.

 

És en aquest context que moviments socials com l’escoltisme juguen un paper fonamental en l’educació dels joves perquè prenguin consciència de la importància d’implicar-se en aquests espais, de convertir-los realment en el que són, llocs de trobada, de creació i de creixement personal. I que amb aquesta consciència puguin ser ells mateixos els que puguin gestionar aquests espais per a la comunitat i demostrin que els ciutadans són responsables i no els calen certs límits o regulacions posades per l’administració que el que acaben fent és reduir la capacitat crítica dels individus.


(article publicat originalment a la revista Debat Juvenil 98, hivern 2013)
Pere Martínez i de Mas
Coordinador de Política de Joventut d'EC 

 

 

 

 

 

Pel respecte de la llengua catalana a l’espai educatiu. Per Elena González 

 

 

Els recents atacs del Tribunal Suprem (TS) espanyol i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al model d'immersió lingüística atempten contra un model que en els darrers 30 anys s'ha mostrat exitós i cohesionador. Ja des del mateix moment en què el TS dictava sentència el passat octubre, Escoltes Catalans ens vam adherir amb total convenciment al manifest de la plataforma Som Escola, on s’hi apleguen entitats cíviques i educatives, per demostrar el rebuig a aquestes sentències i evidenciar el paper cabdal de la llengua catalana a l’escola com a actiu cohesionador que evita separacions entre comunitats així com discriminacions de cap mena. Ara, coneixent la resolució del TSJC, ens reafirmem en aquesta postura i tornem a demanar, una vegada més, el respecte que la nostra llengua – i qualsevol altra – mereix.


A les conclusions del IV Congrés d’Escoltes Catalans, que vam dur a terme fa gairebé tres anys, també varen emergir els debats al voltant del paper del català a l’agrupament. Apuntàvem que la llengua és un element clau per facilitar la cohesió i la igualtat d’oportunitats per tothom, ja que l’agrupament és un espai de convivència intens i arrelat al territori, amb la voluntat de treballar pel propi col·lectiu. I conclouíem que, en el context de moviments migratoris continus actuals, volíem viure el nostre sentiment català i l’ús de la nostra llengua com a quelcom natural i, sobretot, com una oportunitat.


Per tot això, subratllem la importància que té el respecte a la llengua en què viuen i aprenen els integrants de la nostra societat. I molt especialment, subratllem el respecte als espais educatius formals, com l’escola, i no formals, com els fomentats per la nostra associació. Però aquest respecte que exigim no es tradueix en deixar triar la llengua d’ensenyament, sinó sobretot en entendre i respectar que la llengua és un element ric que engloba a l’individu en un col·lectiu. No es tracta només d’una eina de comunicació, sinó d’una manera de viure i entendre qui som. 


Els reptes de l’associació en la construcció del país segueixen canviant i avançant cap a escenaris nous. I siguin quins siguin aquests escenaris, hi haurà sempre l’admiració, l’estima i l’admiració per la nostra llengua.

Elena González i Vidal
Cap de Relacions Exteriors

 

 

 

 

 

 

 


 

El compromís de l’escoltisme, una qüestió de país. Per Víctor Muntés

 

"Quin compromís cal esperar de tots nosaltres, si tant si ens impliquem com si no seguirem tenint el plat a taula? Per què fer l’esforç desmesurat que implica ser responsables d’un agrupament o d’un equip associatiu si seguirem preservant els nostres drets més bàsics?"

 

L’any 1927 Josep Maria Batista i Roca va veure en l’escoltisme una eina de futur per una Catalunya políticament desubicada i assetjada per la dictadura del general Primo de Rivera. Segons el mateix Batista i Roca, el propi èxit de la dictadura era un reflex del fracàs en l’educació dels joves catalans i catalanes. La resposta a una situació tan greu havia de passar necessàriament per un projecte educatiu que cobrís les necessitats nacionals.


Des d’aleshores, l’escoltisme ha acompanyat una Catalunya immersa en més de 75 anys de conflictes i repressió. Ha estat més de mig segle per posar a prova la resistència d’una nació sovint massa dubtosa de la seva pròpia condició. En acabar la guerra civil, tot just nou anys després de la desfeta del govern militar de Primo de Rivera, la creació de l’efímera Segona República espanyola i els tres anys de conflicte bèlic, l’associacionisme a Catalunya havia entrat en una crisi profunda. L’escoltisme, concretament, va ser il·legalitzat i els seus màxims dirigents van haver de marxar a l’exil·li o van ser empresonats. Tot i aquestes dificultats, l’escoltisme no va deixar de ser mai una escola per l’enfortiment del caràcter i la formació de persones actives i implicades i un refugi per l’amenaçada cultura catalana.


Podeu imaginar doncs que, en aquell context històric, ser escolta anava més enllà de ser un dinamitzador d’activitats per joves. Ser escolta volia dir participar activament en la construcció del país, volia dir lluitar per la preservació d’una cultura que ens era pròpia, volia dir patir davant del temor de la pèrdua de la nostra identitat, implicava estar en el cor de la resistència cultural contra un feixisme insolent que es proposava esclafar tota mínima amenaça cap a la seva sagrada, i tal vegada imaginada, unió espanyola. Volia dir, reforçat especialment per la duresa del moment, lluitar pel dret més bàsic de cadascún de nosaltres: la llibertat.
La implicació i el compromís sempre donen fruit. L’activitat cultural submergida d’aquelles primeres dècades després de la guerra va tornar a brodar el teixit associatiu que actualment encara caracteritza i destaca la societat catalana per sobre de moltes altres. L’escoltisme, conjuntament amb tota la resta d’agents que representaven la ciutadania i la classe política, havien superat un repte vital: havien mantingut viva la flama catalana durant el llarg i fosc túnel de la dictadura franquista.

 

Amb l’entrada de nou a la democràcia, tot i que també es van fer moltes passes en fals, es va tornar a la ciutadania molts dels drets més elementals. Aquests últims més de trenta anys han permès a Catalunya modernitzar-se i començar a fer alguns tímids passos per la protecció de la nostra cultura des de les administracions. Per desgràcia però, també ens hem anat emmetzinant poc a poc d’una cultura del benestar molt temptadora. Després de tants anys de repressió, els catalans ens hem deixat bressolar per una pau llargament desitjada i, fugint d’un passat massa recent, ens hem llençat a l’oblit que ens esperava a l’altra banda del llindar entre la dictadura i la democràcia. Amb els drets que, malgrat l'actual crisis econòmica, a la majoria de nosaltres ens segueix garantint la vida i la salut, molts han trobat la seguretat que anel·laven i han deixat pels més joves, els radicals i els somiadors, els projectes de contrucció del nostre país.

 

Els escoltes, malgrat el nostre llegat històric, no ens hem pogut escapar del tot d’aquesta antirevolució. Tots tenim, amb més o menys mesura, les necessitats bàsiques resoltes. Quin compromís cal esperar de tots nosaltres, si tant si ens impliquem com si no seguirem tenint el plat a taula? Per què fer l’esforç desmesurat que implica ser responsables d’un agrupament o d’un equip associatiu si seguirem preservant els nostres drets més bàsics?

 

Tot i la situació econòmica, seguim vivint en una societat del benestar que ens ha esborronat el paisatge. Ja no és tan fàcil reconèixer el bé i el mal. Les societats es globalitzen i allò que és bo i és dolent es relativitza en un mar d’excés d’informació.


I en tot aquest context canviant ens cau a sobre com una llosa la pregunta: “Què és per a nosaltres ser escolta? Estem donant la talla?” Si en algun moment ens restringim a fer activitats pels infants de l’agrupament sense cap altre compromís que el de procurar una bona estona als més petits; si no creiem o no ens interessa creure en el nostre paper com a educadors i educadores; si la transmissió dels valors del nostre Dossier Verd s’acaba convertint en un fet rutinari que simplement utilitzem per justificar les notres accions del dissabte per la tarda; si deixem de creure en la construcció d'una identitat nacional pròpia i en la empremta que podem marcar en el caràcter nacional; llavors, en aquell precís instant, acabarem d’ensorrar el somni de vàries generacions d’esforç i compromís.


Cal que ens aturem i pensem amb responsabilitat què volem ser. Cal que siguem encara més ambiciosos. Però cal que cadascú de nosaltres es miri el melic amb curiositat pràcticament científica. L’empenta de la nostra associació depèn exclusivament del nostre compromís. Aturem-nos a pensar quina és la nostra feina i el nostre paper dintre de l’escoltisme. Aturem-nos a pensar perquè dediquem tantes hores a l’agrupament. No deixem passar l’oportunitat de donar-li encara més sentit a la nostra feina.


Imagineu-vos el proper llibre d’història sobre escoltisme. Com us agradaria que descriguessin el rol de l’escoltisme de la nostra generació d’aquí a 20 anys? És hora d’anar despertant del nostre somni democràtic per trobar nous horitzonts per a l’escoltisme. Cal doncs començar a pensar quins són els nous reptes de l’escoltisme català. Els ho devem als nostres avis i àvies i als nostres pares i mares, ens ho devem a nosaltres mateixos i sobretot, els ho devem als que encara han de venir després de nosaltres.

 


 

Només votes o també participes? Per Elena González  

 

 

Les eleccions municipals s’acosten i, amb elles, com cada cop que hi ha moviment electoral, un munt de reflexions i pensaments sobre què vol dir participar.

Participar significa essencialment prendre part. De tant en tant parlem de la importància de la participació, d’opinar, de construir col·lectiu, que fa que es generi una visió un pèl abstracta de què vol dir, fins i tot per a la gent implicada en moviments associatius. Segurament és perquè, en el fons, estar implicats i compromesos amb un projecte d’on no s’espera res a canvi, requereix una actitud de treball personal conscient del que es vol i del que es fa, i una bona dosi de ganes de millorar. I aquesta empresa, com tantes que atenyen a la construcció d’un mateix, no és pas fàcil.

Així mateix, prendre part demanda alhora de la capacitat de decidir. Per fer-ho, cal exercitar també la crítica. Ser crític no vol dir estar permanentment a punt per fer una dissecció punyent de tot el que succeeix, sinó saber utilitzar una eina per analitzar allò que s’esdevé, fent-ho amb la pròpia escala de valors, construïda pel que un creu i el que està disposat a aprendre dels altres.

Prendre part vol dir tenir el valor de creure que un mateix és part del tot, i que el que hom pot aportar amb ànim positiu i constructiu farà avançar l’espai de tots cap a millor.

Les eleccions són una part més de tantes coses que ens passen com a col·lectiu. És un moment per decidir si volem prendre part, valorar si volem donar suport a unes idees o unes altres. Si val la pena votar o no, cadascú ho ha de decidir.

Posar en valor la participació és quelcom que hem de fer no només en aquesta època, sinó durant tot l’any. Val la pena pensar que hi ha molts joves, arreu del nostre país, que dia a dia viuen intensament què fan i què volen, aporten i escolten, compromesos per procurar millorar el que és de tots.

 

Article publicat originàriament per a la campanya Vot Jove, del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya en motiu de les eleccions municipals del 22 de maig de 2011

 

Elena González

Cap de Relacions Exteriors d'Escoltes Catalans

 

 

 

Pel dret a un habitatge digne. Per Aina Tella

 

Dissabte 16 d'abril arriba una altra edició de la Murga a Ciutat Vella de les mans dels pioners de l'AE Intayllú de Vilassar de Mar, l'AE Mintaka de Teià, l'AE El Pi de les Corts del barri de les Corts de Barcelona, i l'AE Guspira, de Rubí.El projecte pretén assolir un doble objectiu; per una banda conèixer les causes del 4t Món, l'exclusió social i la pobresa urbana, i per l’altra pal·liar-ne les conseqüències. Per tal d'aconseguir-ho, la Murga es divideix en tres fases.

 

Una primera fase es basa en la formació i conscienciació, l'aprenentatge, dels i les joves en la temàtica del projecte a través de diferents activitats, jocs de rol, tallers i cinefòrums. La segona fase és l'acció, o servei, que defineix el camp de treball basat en tasques de rehabilitació i de manteniment de pisos en males condicions d’habitabilitat assignats pels Serveis Socials del Barri Gòtic de Barcelona. Finalment, es defineix una tercera etapa de sensibilització, en el què els joves donen a conèixer la problemàtica i l'experiència viscuda al llarg d'aquests intensos dies al seu entorn més proper.

Però la importància i la veritable intensitat que suposa pels joves d'aquesta vivència no es troba només en les tasques de rehabilitació (pintura, reparacions, recollida de mobles vells, etc) es troba, sobretot, en la convivència que durant els cinc dies que dura el camp es dóna amb els habitants dels pisos, coneixent i entenent les seves vides i compartint junts aquesta experiència. La finalitat de La Murga va més enllà d’incidir positivament en la millora concreta de les condicions de vida de les persones que viuen en els pisos que es rehabiliten. La Murga és un projecte que pretén transformar diferents àmbits tant a nivell individual com a nivell col·lectiu.

 

A nivell individual, canvia la situació personal dels que viuen als pisos ja que el seu entorn, la seva llar millora i d'altra banda, se senten escoltats, ajudats i estimats per joves desconeguts. Persones que es troben en situació de risc d'exclusió social i que són ignorats, recuperen la seva identitat, milloren l'autoestima, reben un petit impuls, una petita empenta per a tornar a recuperar el seu lloc a la societat. Tornen a sentir-se responsables de la seva vida i del seu entorn.

 

També canvia als pioners que hi participen. Joves que trenquen tòpics, trenquen prejudicis i veuen com les seves ments es sacsegen i es desperten les seves inquietuds socials i les ganes de canviar l'entorn, la societat. Desenvolupen l'esperit crític, construeixen una opinió pròpia respecte el tema i es comprometen amb el canvi, participen i s'impliquen. Són responsables. Els i les joves s'adonen  que les seves accions, per petites que siguin,  poden canviar i transformar moltes coses.

 

A nivell de col·lectiu, la Murga pretén incidir en un canvi més profund que afecta al tipus de societat i al tipus de ciutat. Barcelona ha esdevingut un model de ciutat aparador, un model de ciutat pensat pel turisme i que oblida als veïns i veïnes, promovent les desigualtats socials internes. Aquest model de ciutat imposat ,aliena als ciutadans, els allunya de la identitat barcelonina que s'acaba difuminant en un fals  cosmopolitanisme, marca ideal per vendre la ciutat a l'estranger. Aquest model de ciutat posa pals a les rodes al creixement del teixit social i a la participació ciutadana.

 

La Murga treballa precisament per construir una alternativa en la què els veïns i veïnes siguin responsables del seu entorn, se sentin part activa de la ciutat i així puguin sortir al carrer i participar, per poder fer de Barcelona la seva ciutat, feta a la seva mida, segons les seves necessitats. És per això que la Murga treballa pel dret a un habitatge digne, perquè creiem fermament, que aquesta és una de les vies per recuperar el poder popular, per poder construir la nostra Barcelona.

 

Aina Tella

Cap de Branques i membre de l'Equip de La Murga

 

 


 

Futur. Per Rita Marzoa  

 

 

Aquesta setmana, per tres bandes, un bombardeig de consciència infantil i juvenil ha envaït el meu pensament. Tot va començar dissabte, quan els Escoltes Catalans em van demanar de participar en una de les seves jornades de formació, a la Floresta, al Vallès. Diuen que l'escoltisme, en origen, és una relació de fidelitat i compromís amb Déu, amb el país i amb l'individu. I la interpretació d'aquests compromisos defineix l'agrupació. Els joves que em van convidar, escoltes laics, els basen en tres eixos: el compromís amb Déu a través de la laïcitat; amb el país, amb la catalanitat, i amb l'individu a partir de la coeducació i la igualtat. Són valors necessaris i assumits amb un compromís envejable i encoratjador per persones d'entre setze i vint-i-pocs anys que dediquen el seu temps de lleure a formar-ne de més joves encara. I només per això penso que mereixen aquestes línies de la contra.


El seu compromís, en una societat com la nostra, contrasta amb un altre dels fronts que m'han assaltat aquests dies: i és saber que els seus coetanis a l'Afganistan només disposen d'un 1 per cent del pressupost del seu govern per poder estudiar, per formar-se com a persones. I si són nois ho tindran una mica millor que les noies: i és que només 1 de cada 4 menors escolaritzats en aquell país en guerra són noies. 8 milions, encara, estan sense escolaritzar.


Són contrastos indecents, que fan que coses com les que protagonitzaran avui 78 entitats membres de la Fedaia (la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència) ens alegrin el dia. I és que la feina que es fa a casa nostra en aquest sentit a partir d'avui no només serà –com molts ja sabíem– exemplar als ulls dels qui la fan i la reben, sinó que la signatura de la Carta de compromís amb la cultura de la transparència permetrà als qui tenen alguna mena de dubte tenir la garantia que es fa amb absoluta transparència. Es comprometen a seguir un protocol que, entre altres coses, permetrà fer pública la procedència dels seus recursos i explicar a què els destinen. Apte, doncs, per als malpensats.

 

Quin poti-poti, oi? Doncs no, s'han d'obrir tantes finestres com calgui per valorar i recuperar la dignitat dels qui dediquen energia a la formació dels qui són futur.

 

 

Article publicat originàriament al diari Avui (17/03/2011)

 

Rita Marzoa

Periodista 

 

La nostra moneda de canvi. Per Víctor Muntés   

(2011-02-08)

 

L'associacionisme educatiu es troba expectant davant de la sotragada econòmica que ha rebut el país. El canvi de dinàmica a l'economia ha sacsejat la feina de totes les persones que, a través de les seves associacions, treballen des de la gratuïtat per contribuir a l'educació d'infants i joves. Les fonts de finançament habituals han reduït els seus ingressos o, en el millor dels casos, els han posposat de forma continuada alterant les previsions pressupostàries associatives.

Aquesta situació, a més, se'ns presenta acompanyada d'un ja augurat canvi de govern. L'associacionisme educatiu espera amb expectació els propers moviments de la Generalitat. Durant aquests primers mesos s'hauran de definir les polítiques que ens diran si, malgrat la crisi, els nous governants copsen la importància de la nostra contribució a la societat. Si són capaços de superar un discurs centrat en l'àmbit de l'educació formal i s'obren cap a un model educatiu de país on l'àmbit no formal jugui el seu paper complementari a la tasca de les escoles i instituts. Si, en definitiva, aconsegueixen teixir un entramat on cada agent educatiu tingui el seu espai i es valori per la potencialitat i singularitat del seu projecte i mètode educatiu.

No esperem miracles. Som plenament conscients que el moment actual dificulta molt el desenvolupament de totes les polítiques que hom voldria desplegar. Però caldrà començar a prioritzar. I tot i que les nostres bases són sòlides i els agrupaments i els esplais no cessaran la seva activitat, depenem fortament del finançament públic. La qualitat i l'impacte de la nostra acció depèn en gran mesura dels nostres mecanismes de formació, de la capacitat de fer-nos visibles, de la capacitat per donar suport als nostres educadors a través de la generació de recursos, de la idoneïtat dels nostres espais per realitzar activitats i, en general, de tot d'elements que certament requereixen finançament.

Per altra banda, les entitats d’associacionisme educatiu hem de fer també una reflexió i un exercici de realisme en temps de crisi. Probablement, en els propers anys els nostres pressupostos es veuran estancats, si no reduïts. Caldrà, per tant, un major rigor en la gestió associativa, en l’eficiència de les nostres accions i un cert redimensionament dels nostres objectius més ambiciosos. Alhora, serà necessari preveure noves fonts d’ingressos i una certa diversificació d’aquestes per tal de no patir en escreix d’una excessiva dependència pressupostària.

Malgrat tot, sense ignorar la gravetat de la situació, no podem deixar-nos envair pel pessimisme. Si una cosa ha demostrat l'associacionisme català és que és capaç de perseverar i sobreviure a les condicions més adverses. És precisament perquè treballem des de la gratuïtat que gaudim de certa immunitat davant de les dificultats econòmiques. Lluitant per un ideal i lluny de cap interès econòmic, el nostre compromís esdevé la nostra moneda de canvi. I el compromís, aliè als mercats, no entrarà mai en crisi.

 

Article publicat originàriament a la revista Estris núm. 177

 

Víctor Muntés i Mulero

President d'Escoltes Catalans

 

 

 

Arxiu: articles anteriors:

- Només votes o també participes?, per Elena González (2011-05-12)

- Pel dret a un habitatge digne, per Aina Tella (2011-04-20)

- Futur, per Rita Marzoa (2011-04-03)

- La nostra moneda de canvi, per Víctor Muntés (2011-02-08)