31 de març. Dia de la Visibilitat Trans.


30-03-2020

Des d’Escoltes Catalans i d’entre la crisis sanitària que estem vivint, ens pronunciem per recordar-nos i recordar a caps, infants, joves i famílies, que el moviment Trans i la lluita per a la alliberació del col·lectiu i la reclamació dels seus drets, segueix actiu i combatent. Per això avui, commemorem dues dates importants que ens recorden com a Associació, la necessitat de desconstruir-nos i aprendre dia rere dia, per tal d’educar a les nostres joves i infants a través d’una mirada Transfeminista.

Així, el 31 de Març es celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Trans, que va ser escollida ara fa onze anys per l'activista transgènere Rachel Crandall (Michigan), la qual s'adonà de la falta de dies de celebració LGTBI+ que es dediquessin a visibilitzar el col·lectiu Trans, ja que fins aleshores només existia el dia Internacional de la Memòria Trans que recorda aquelles persones trans víctimes de crims d'odi.

A més, el 15 d’aquest mateix mes, es conmemorà el Dia Internacional de la Visibilitat Trans a Espanya promogut per l'àrea de Transexualitat de la FELGTB (Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales). Aquest dia es commemora l'aniversari de l'aprovació de la llei 3/2007 de canvi registral de nom i sexe. Tanmateix, i tot i que aquesta llei va ser pionera a escala mundial i suposà un avenç significatiu per la comunitat Trans espanyola del seu moment, les condicions necessàries per poder accedir-hi exclouen a una gran part de la comunitat. Aquestes condicions inclouen:

-       Disposar d'un diagnòstic mèdic de disfòria de gènere (un certificat mèdic i psicològic que acrediti l'existència d'aquesta "malaltia" segons l'OMS).

-       Haver completat dos anys de tractament hormonal al qual moltes persones no poden o no volen accedir-hi.

-       Disposar del Document Nacional d'Identitat (que exclou a persones migrants).

-       Ser major d'edat (que deixa al marge a infants i joves trans menors).

Aquestes dates reivindiquen la discriminació que han patit i encara avui dia pateixen les persones Transexuals, Transgènere, NB així com totes aquelles que tampoc encaixen dins els paràmetres d'identitat de gènere preestablerts, un dels col·lectius més invisibilitzats del moviment LGTBI+. Reclamen també una modificació de la llei 3/2007 que faciliti els procediments legislatius i que inclogui aquelles persones que actualment es troben excloses, l'eliminació de la transfòbia de forma sistemàtica de la vida personal, política, social, cultural, sanitària, legislativa i laboral, l'apropament de la comunitat Trans a l'educació reglada i no reglada i la implementació de mesures que garanteixin els drets fonamentals de les persones Trans, entre d’altres.

 

Des d'aquí ens encoratgem a escoltar activament, a revisar i deconstruir-nos, a demostrar que l'escoltisme pot ser motor de canvi i que té capacitat per despertar consciències, per sensibilitzar i educar en la diversitat, per lluitar pels drets de les persones Trans i, entre totes, destruir la societat cis hetero patriarcal que ens oprimeix per poder construir-ne una de nova.