Som l’associació laica de l’escoltisme català. Una associació educativa i juvenil amb més de 45 anys d’història, de la qual en formen part més de 4.000 infants i joves socis organitzats en 42 agrupaments.
Escoltes Catalans neix el 1974, de la fusió de Minyons de Muntanya, Boy Scouts de Catalunya, Germanor de Nois i Noies Guies, l’associació Nova Escolta del País Valencià i alguns agrupaments provinents de NINE, com una associació que es defineix laica, coeducativa i catalana.
Escoltes Catalans ens organitzem a través dels agrupaments escoltes (altrament anomenats caus), agrupacions d’infants i joves en un barri o poble, que esdevenen l’estructura territorial i pedagògica associativa. Els agrupaments, s’agrupen territorialment a través de 5 vegueries.
Alhora hi ha els equips associatius, equips de voluntàries que dissenyen i implementen els diferents programes associatius, que s’organitzen en 6 àmbits.
L’agrupament escolta s’organitza a través del Consell d’Agrupament -format per l’equip de caps, joves voluntàries- que és l’espai de debat i decisió, així com de seguiment pedagògic d’infants i joves.
Des del punt de vista pedagògic, s’estructura en branques, grups d’infants, adolescents o joves en la mateixa etapa educativa.
L’escoltisme és el moviment infantil i juvenil més gran del món, amb quasi 50 milions de persones implicades i presència a més de 200 estats. L’escoltisme pretén contribuir a l’educació dels infants i joves, mitjançant un sistema de valors basat en la Llei i la Promesa Escolta i una metodologia educativa que s’adapta a cada context sociocultural, per ajudar a construir un món millor.
El moviment escolta neix el 1907 de la mà de Robert Baden Powell, que a través del llibre Escoltisme per anois, difón una metodologia educativa, uns valors i una manera de viure.
El mot cau té dos significats. Per una banda és l’espai físic on es realitza l’activitat de l’agrupament: és local de joc, de reunió d’infants i joves de l’agrupament.
Per altra banda també és l’activitat de l’escoltisme en sentit genèric.
Bàsicament són dues. La primera és que l’escoltisme és un moviment juvenil d’abast mundial que educa en valors i principis compartits. La segona, que l’escoltisme utilitza un mètode educatiu propi, que s’adapta a cada realitat social i etapa educativa, i que és comú en tots els agrupaments del país.
L’escoltisme utilitza elements simbòlics que ajuden a visibilitzar aspectes compartits i de cohesió, que poden ser materials (vestuari, per exemple) i també immaterials (d’ambientacions, cançons; etc). Escoltes Catalans utilitzem el fulards com a símbol que ens identifica com membres del moviment escolta mundial i com a membres d’un agrupament. Cada agrupament vesteix el fulard amb els seus colors generant sentiment de pertinença.
L’escoltisme utilitza la mateixa metodologia pedagògica arreu del món, adaptant-la a cada territori i buscant sempre el ple desenvolupament de la persona. Es basa principalment en la pedagogia de l’acció, activitats que parteixen de l’interès de l’infant o jove, i en el treball en petit grup, entre d’altres, i on l’infant o jove esdevé protagonista del seu procés d’aprenentatge. Un procés que fa acompanyat d’un grup d’iguals i uns caps. Coneix més sobre el mètode escolta.
Tots els agrupaments d’Escoltes Catalans compartim els mateixos valors: el respecte cap a un mateix, cap els altres i per l’entorn natural i social, l’honestedat, l’estima pel país, la participació a la vida col·lectiva, la responsabilitat, la solidaritat, l’austeritat, l’esforç, la sinceritat, l’alegria i l’optimisme.
La formació és un dels pilars bàsics de l’Associació. El pla formatiu de l’entitat recull diferents espais, centrant-se en l’aprenentatge al propi agrupament, tallers i jornades, una trobada formativa anual, i l’organització de cursos reglats d’acord amb la normativa de la Direcció General de Joventut. A cada agrupament hi ha un mínim de monitors i directors de lleure titulats d’acord amb la normativa vigent. Junt amb tot això, els equips associatius acompanyen els agrupaments en la seva tasca pedagògica.
Les caps són joves que es comprometen a realitzar aquesta tasca de manera totalment voluntària i altruista. Alhora, les persones que integren els Equips Associatius també fan una tasca voluntària de suport als agrupaments i de disseny i implementació dels programes de l’entitat. Escoltes Calatans reivindiquem l’associacionisme juvenil de base voluntària com a estructures democràtiques on els joves participen activament de la definició del projecte educatiu.
Escoltes Catalans formem part de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, l’entitat que engloba l’Escoltisme a Catalunya. La Federació està formada per 3 entitats: Acció Escolta, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Escoltes Catalans.
Alhora també formem part d’altres xarxes i plataformes d’entitats juvenils.
Escoltes Catalans som una entitat sense ànim de lucre, no governamental, independent i sobirana que està deslligada de qualsevol doctrina o actuació de partits o organitzacions polítiques. D’altra banda, com a associació laica tampoc tenim vinculació amb cap confessió o organització religiosa.
Malgrat aquesta desvinculació de qualsevol partit polític o doctrina religiosa, ens considerem una entitat política en el sentit que contribuïm a l’educació d’infants i joves perquè esdevinguin persones actives i compromeses socialment.
Els agrupaments obren el període d’inscripcions al setembre tot i que n’hi ha que a més, accepten noves incorporacions durant el curs. Contacta amb l’agrupament escolta més proper al teu domicili perquè et facilitin els detalls, el procés que cal seguir i la documentació que cal omplir.
El preu pot variar però en tots els casos la quota d’inscripció inclou l’assegurança. Alguns agrupaments afegeixen al preu de la inscripció inicial despeses de material i les sortides per tot el curs. D’altres, en canvi, fraccionen aquests pagaments durant el curs.
Contacta amb l’agrupament escolta més proper per correu electrònic. L’equip de caps t’informarà dels passos a seguir. Pots localitzar els agrupaments aquí.
Si formes part d’un grup de joves i voleu crear un agrupament pots escriure a [email protected] . Et facilitarem tota la informació necessària i t’acompanyarem en tot el procés.