Projecte Mètode
Fruit del treball dels agrupaments i equips associatius, aquest curs 2022-23 neix el projecte Mètode. Parteix de la necessitat d’actualitzar el mètode escolta, per tal de fer-nos preguntes sobre la nostra tasca pedagògica; què, per què i com ho fem. Es defineix en dues línies de treball principals: d’una banda, actualitzar el mètode per tal que sigui més útil, central, i respongui a les necessitats del dia a dia dels agrupaments i, d’altra banda, referenciar-nos a nivell internacional a través del mètode escolta.
Repensar el mètode ha de ser un procés forjat a partir de debats, reconeixements i reestructuració; detectant, valorant i celebrant el que estem fent bé i volem continuar fent i, d’altra banda, refent i canviant allò que volem actualitzar i treballar profundament per millorar.
Cal invertir esforços en qüestionar-nos quin és el model de persona que perseguim. És de vital importància reflectir dins del mètode la recerca introspectiva en unitats petites, la gestió emocional, l’educació amb perspectiva feminista, la prevenció dels ASI, el rol de l’acompanyant de les caps, l’apoderament infantil i juvenil, la diversitat i la relació amb l’entorn o els espais.
En aquest primer curs del projecte Mètode caldrà reflexionar, planificar i dissenyar-ne les diferents fases, així com el model participatiu que promou, tot incorporant-hi la participació infantil i juvenil (PiJ). Paral·lelament, també és una prioritat per Escoltes Catalans reivindicar-nos com a agents educatius dins de la comunitat educativa i les administracions locals i nacionals.
A continuació, el vídeo on es resumeixen les accions que el projecte impulsarà al llarg del curs 2022-23: