NOTA DE PREMSA

Escoltes Catalans aposta per un enfocament feminista i de defensa de la justícia global com a pilars de la seva tasca educativa

 Més de 400 joves participen del V Congrés i defineixen les línies polítiques i educatives de l’Associació pels propers anys.

L’entitat aposta per seguir treballant i contribuint a construir una societat justa, inclusiva i feminista.

Amb les conclusions obtingudes s’elaborarà  el nou pla estratègic de l’entitat.

Barcelona 24 d’octubre de 2020.- Aquest dissabte més de 400 joves d’Escoltes Catalans entre caps (educadores voluntàries) i claneres (joves en l’última etapa educativa de l’agrupament) han participat en el V Congrés, un espai en què s’ha analitzat i repensat la tasca educativa que es duu a terme des dels agrupaments escoltes i també l’acció associativa, per tal d’adaptar-la als reptes socials actuals.

Del Congrés en surt l’aposta ferma d’Escoltes Catalans per treballar per una societat i una associació feminista, capaç de fer compatible la contribució a les lluites col·lectives amb els projectes personals de vida. Aquesta decisió implicarà, a partir d’ara, repensar tant l’impacte de l’acció educativa que es realitza des dels agrupaments escoltes, com l’estructura organitzacional de l’entitat, per posar el conjunt dels infants i joves al centre de la mateixa.

Al llarg del dia els i les joves també han posat el focus sobre el seu paper com a educadors i educadores per educar infants i joves amb capacitats per prendre part del seu propi aprenentatge i per contribuir, des d’una mirada crítica, a la construcció d’una societat justa i inclusiva.

Durant el congrés també s’ha reflexionat sobre la implicació social i política de l’Associació. En aquest sentit, s’ha decidit seguir avançant en la defensa dels drets individuals, col·lectius i la justícia global des d’una perspectiva juvenil. L’entitat també aposta perquè en el context actual, Catalunya es doti de les eines d’un estat propi, una aposta estratègica que caldrà treballar a tots els nivells de l’Associació per tal de que ningú pugui sentir-se exclòs per la seva aposta política personal. Escoltes Catalans es reconeix a si mateixa com un punt de trobada i de cohesió social de diferents sensibilitats.

Aquestes i tota la resta de conclusions extretes dels 14 debats que han tingut lloc durant el V Congrés es recolliran en el nou pla estratègic de l’Associació pels propers anys.

En l’acte de clausura del V Congrés, que ha comptat amb la participació de la Secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, la Sra. Georgina Oliva i la Directora General de Joventut, la Sra. Laia Girós, la Junta Permanent de l’entitat ha recordat el compromís d’Escoltes Catalans: “portem 46 anys treballant arreu del territori català i ara més que mai es fa imprescindible una construcció d’un país més just, que es faci també des de la mirada juvenil i infantil  i per això seguirem educant”.

Escoltes Catalans organitza cada 10 anys aproximadament un congrés. El d’aquest dissabte s’ha celebrat per primera vegada en format virtual per tal de garantir el compliment de les mesures imposades degut a la COVID-19. L’adaptació a aquest format ha implicat un repte logístic i associatiu ja que, per primera vegada, l’Associació ha gestionat la participació i presa de decisions col·lectives per vies telemàtiques.. El V Congrés ha estat la culminació d’un treball intern previ realitzat durant el curs anterior per tal de reflexionar al voltant dels 14 eixos de debat.


27/10/2020
tancant les conclusions del V Congre
Treball de conclusions del V Congrés


Un dels debats del V Congres
Un dels debats del V Congrés


Debats virtuals del V Congrés


Imatge del V Congres
Un dels temes de debat del V Congrés


Acte de tancament del V Congrés
Acte de tancament del V Congrés