NOTA DE PREMSA

Prop de 3.000 infants i joves d’Escoltes Catalans marxaran de campaments aquest estiu

 >> La temporada de campaments s’allargarà fins al setembre

>> Recuperen la durada habitual i s’han adaptat a les restriccions i protocols vigents

>> 8 agrupaments realitzaran campaments internacionals

Barcelona, 1 de juliol de 2021.  Aquesta setmana els primers agrupaments d’Escoltes Catalans comencen a marxar de campaments d’estiu. Fins al setembre, prop de 3.000 infants, joves i caps (monitors voluntaris) viuran aquesta experiència en diversos entorns naturals, de ruta o en terrenys d’acampada.

Els campaments han recuperat la durada habitual, de deu dies aproximadament, però les activitats i l’organització s’han hagut d’adaptar a la normativa vigent i protocols. Això obliga als agrupaments a disposar de molt més material. Per això aquest any l’Associació ha impulsat la creació d’una xarxa de material compartit, per fomentar l’intercanvi entre agrupaments i evitar despeses extres.

Aquesta temporada de campaments és especialment important després d’un curs on els agrupaments han vist alterat el seu dia a dia i han hagut de fer activitats virtuals durant mesos. Amb una clara finalitat educativa, els campaments permeten gaudir durant d’uns dies fora de l’entorn habitual, treballar aspectes com la cohesió de grup i valors com la responsabilitat, el respecte pel medi ambient etc.

L’organització dels campaments

Tot i que aquestes últimes setmanes s’intensifiquen els treballs de preparació, els campaments  són part del projecte educatiu que es realitza durant l’any i es comencen a plantejar a l’inici del curs, quan l’equip de caps analitza les necessitats i motivacions del grup. Aquest any per exemple, la unitat de pioners de l’AE Lo Mòtit, d’Alcarràs, (joves de 15 i 17 anys) tenia  interès en dur a terme un projecte mediambiental. A partir d’aquí van començar a  desenvolupar-lo, investigant, establint contactes amb entitats amb les quals volien col·laborar i també a organitzar una campanya econòmica per finançar la sortida. Finalment, aquest agost faran tasques de cura de l’entorn al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i col·laboraran amb l’organització Ghost Fishing, donant una segona vida a les xarxes de pesca abandonades que l’entitat extreu del mar.

Campaments internacionals

Com en el cas de les pioneres de l’AE Lo Mòtit, la gran majoria de campaments es duran a terme a Catalunya, però la situació i evolució de la pandèmia també ha permès recuperar aquest any els campaments internacionals. Dotze unitats (grups d’infants i joves d’una mateixa franja d’edat) de vuit agrupaments diferents marxaran aquest estiu a Itàlia, País Basc, Illes Balears, Castella la Mancha, Andalusia i Galícia

Les claneres (joves de 17 i 18 anys) de l’AE Joan Maragall, de Barcelona, és una de les unitats que després de dos anys, aquest estiu tornen a fer campaments internacionals. Durant tot el curs han estat primer dissenyant i després materialitzant un projecte audiovisual sobre habitatge. Al llarg dels últims mesos han entrevistat veïns i veïnes de diversos barris de Barcelona i també persones vinculades a les xarxes d’habitatges.  Al juliol marxaran amb la càmera al País Basc, on seguiran fent entrevistes en diversos municipis costers per fer una comparativa sobre la problemàtica de l’habitatge entre els dos territoris. Quan tornin, editaran tot el material que es convertirà en un documental que presentaran a l’octubre.


01/07/2021
Imatge de l'Agrupament Escolta la Mulassa de campaments a l'estiu de 2019


Imatge de l'Agrupament Escolta Mintaka de campaments a l'estiu de 2019