#NOTÍCIES

Un pas endavant per combatre les violències masclistes

El Protocol per la prevenció i l’abordatge de violències masclistes d’Escoltes Catalans és l’eina que ens hem proposat desenvolupar aquest curs 2021-22, i així ho han ratificat les caps a la 49a Assemblea General Ordinària.
El procés d’elaboració del Protocol, impulsat des del grup motor del projecte de Gènere i feminismes i amb l’acompanyament de Creación Positiva, es divideix en 3 fases principals de capacitació, elaboració i validació, i compta amb la participació dels agrupaments en cadascuna d’elles, tal com es mostra a la següent infografia.

Per què és necessari tenir un Protocol?

És necessari perquè les violències del sistema també es manifesten en els nostres espais associatius i agrupaments, i un protocol és una eina de prevenció i d’abordatge bàsica en aquests casos. A més a més, el Protocol per la prevenció i l’abordatge de violències masclistes d’Escoltes Catalans és un reclam de fa anys dels agrupaments escoltes i dels equips associatius. 


Perquè violències masclistes, en plural?

Des d’Escoltes Catalans entenem les violències masclistes com aquelles que vulneren els drets de les dones i de les persones que transgredeixen els mandats heteronormatius de gènere per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere. Estem treballant en un protocol que inclogui totes aquestes diversitats, presents a Escoltes Catalans i a la Fundació Escolta Josep Carol. 


El protocol serà inclusiu amb les realitats LGTBIQ+?

Ho serà. De maneres diferents i particulars, tant les dones com les persones LGBTIQ+ patim les violències masclistes, i el protocol així ho reflectirà. És important destacar que el protocol s’està elaborant des d’una perspectiva feminista interseccional, que reconeix poders i privilegis, així com diferents eixos d’opressió que ens travessen. 


Però tenir un protocol no és garantia d’espais segurs

Un protocol no és garantia d’espais segurs, sinó d’espais més segurs. El procés d’elaboració i futura implementació ens forma i ens prepara per reconèixer les diferents formes de violència que ens afecten i abordar-les col·lectivament. Tal com diu l’Equip Gènere: si ens toquen a una, responem totes! 

Hem fet dels feminismes una aposta política 

El procés de creació del Protocol per a la prevenció i l’abordatge de violències masclistes s’emmarca dins del projecte Gènere i feminismes d’Escoltes Catalans, des d’on seguim treballant en clau feminista per a defensar els drets de les nenes, joves, dones i dissidències als nostres espais i de manera estructural. Per això, el projecte de Gènere i feminismes d’Escoltes Catalans va desenvolupar, durant el curs anterior, el Pas 1 del Pla de Transició Organitzacional feminista (PTO), que consistia a fer dels feminismes una aposta política. Aquest curs agafem el relleu per continuar treballant amb el Pas 2 (L’enfocament feminista al centre) i amb la revisió dels poders, la democràcia interna, els models de treball i les cures, per seguir construint l’entitat feminista que volem. Aquest treball tindrà el seu màxim exponent en la Jornada de Transició Feminista d’Escoltes Catalans, que se celebrarà de forma presencial el 22 de maig del 2022.


25/11/2021