#POSICIONAMENTS

Denunciem que l’Ajuntament de Barcelona encara no ha efectuat el pagament de 388.139’88€ als esplais i agrupaments de la ciutat.

Des de les federacions de lleure educatiu i el Consell de Joventut de Barcelona denunciem la falta de responsabilitat de l’Ajuntament de Barcelona per encara no haver efectuat el pagament de 388.139,88€ de la subvenció extraordinària del 2020 a 6 de les 8 federacions del lleure per afavorir l’accés dels infants i adolescents a l’esplai i l’agrupament.

El 23 de juliol, l’alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona en el Plenari del Consell Municipal va assegurar que el pagament es faria les primeres setmanes d’agost. A data d’avui, aquest pagament encara no s’ha efectuat. 

Recordem que el juny del 2020, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que extraordinàriament destinaria una quantia econòmica per ajudar als esplais i agrupaments a poder-se sostenir durant el context de pandèmia. Aquest pagament que en un principi s’hauria d’haver efectuat el mateix 2020, es va acabar determinant que s’efectuaria abans del 31 de març del 2021. Tornem a denunciar, igual que ho vam fer amb el comunicat del juliol, que lluny de facilitar la situació dels esplais i agrupaments, aquesta situació ha generat un deute a aquestes entitats de base voluntària que no tenen múscul econòmic per fer-hi front. 

Quasi bé dos anys sense poder fer esplai o cau amb normalitat han provocat dues grans dificultats. En primer lloc, una pèrdua important de la base social d’aquests projectes, provocant una falta de relleu intern dels coneixements tant pedagògics com organitzatius. En segon lloc, no poder fer ni esplai ni cau ha tingut un impacte directe en l’educació comunitària, ja que els esplais i agrupaments són capdavanters en generar espais d’educació crítica, participativa i en posar al centre la salut emocional dels infants i adolescents.

Per això, en aquest context de crisi de l’associacionisme educatiu exigim:

  1. Que l’Ajuntament de Barcelona faci efectiu el pagament de manera immediata.
  2. Que l’Ajuntament de Barcelona concreti quan pagarà els 160.000€ de la subvenció de 2021.

Des de les federacions educatives de base comunitària no entenem com una mesura que, en principi, servia per donar suport econòmic a agrupaments i esplais en un context molt delicat, està comportant tots aquests problemes. És el moment en què l’Ajuntament de Barcelona ha de decidir si prioritza generar una ciutat facilitadora de la tasca educativa que fan esplais i agrupaments; augmentant els usos lúdics i comunitaris a l’espai públic, habilitant espais físics on es puguin organitzar i donant-hi suport econòmicament.Esplais Catalans, Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, Minyons Escoltes i Guies, Acció Escolta de Catalunya, Fundació Pere Tarrés, Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, Federació Catalana de l’Esplai, Centre Maristes d’Escoltes i Escoltes Catalans


05/10/2021


Relacionades